donderdag 27 september 2012

'zoals het oventje thuis bakt...'

Het werk van mijn vriend brengt ons op verschillende plekken in Europa. Van onze geboortestad Amersfoort naar de Achterhoek, van Londen naar Groningen en nu van Spanje naar....Spanje. Van Tarragona naar Elche om precies te zijn. Een kleine 500 kilometer zuidelijker en een flink aantal graden warmer. Mijn dochter van vijf woont met deze hitte in het zwembad en ik loop rond met een chronische zweetsnor. Alleen mijn mannetje van 4 maanden is niet anders gewend en doet het prima in deze hitte.
Op dit moment is ons thuis in Elche. Mooier dan de Ikea reclame kan ik het niet verwoorden....'Home is wherever I'm with you' en dit klopt, thuis is daar waar we samen zijn. Na zoveel verhuizingen leer je wat belangrijk is om je ergens vertrouwd te voelen en probeer je dit vervolgens mee te geven aan je kinderen. Dit gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag en vereist ook enige inspanning. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Voor mijn dochter zijn bijvoorbeeld leuke klasgenootjes en buurtkinderen om mee te spelen erg belangrijk. Gelukkig hebben we bij het appartementencomplex een gezamenlijk zwembad en wonen er veel kindjes, dus zij voelt zich letterlijk als een vis in het water. Als ik haar ophaal van school blijf ik me er keer op keer over verbazen hoe snel kinderen vriendjes maken en een taal leren. En eerlijk is eerlijk, mijn verbazing maakt ook wel eens plaats voor lichte jaloezie als ik me met moeite door een Spaans kletspraatje met een moeder worstel. In de auto vraagt mijn meisje vol belangstelling 'mama heb jij net als ik vandaag nieuwe vriendinnetjes gemaakt?'. Hoe lief.....
De blije gezichten van mijn kids dragen er grotendeels aan bij dat ik me op mijn plek voel. Maarrrrrr....niet heel onbelangrijk... het huis is geen thuis zolang de oven niet is ingewijd.
Met deze warmte geen taart bekleed met fondant, maar 1 van mijn favorieten na de Hollandse appeltaart.....worteltjestaart!!!!
Bijzonder hoeveel mensen nog steeds een vies gezicht trekken bij het horen van het woord worteltjestaart. Ja er gaan worteltjes in en ja het is heerlijk!!!! Ik raad iedereen aan om het recept een keer te proberen.

Ok het is dan heel even extra zweten bij het openen van de oven, maar wat ruikt het daarna heerlijk in huis. Worteltjestaart spray op de markt brengen om je huis te verkopen???? Ik stem VOOR!

Veel bakplezier.

Worteltjestaart

275 gram bloem
1 1/2 theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
1/2 theelepels nootmuskaat (gemalen)
225 gram bruine suiker
75 gram kristalsuiker
2 grote losgeklopte eieren
210 ml zonnebloemolie
150 gram geraspte wortelen
100 gram gehakte pecannoten en in bloem gewentelde rozijntjes (naar smaak toevoegen)
boter of bakspray om de randen van de bakvorm in te vetten

spring of bakvorm (zelf gebruik ik soms een springvorm van 26 cm en soms een kleinere springvorm en daarnaast 6 siliconencupcake om kleine worteltaartjes te maken)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, vet de randen in en bestuif deze met bloem.
Meng de droge ingredienten (bloem, zuiveringszout, bakpoeder, zout, kaneel en de nootmuskaat) en zeef dit mengsel. Zet de schaal apart.
Klop de eieren, de bruine suiker en de kristalsuiker op hoge snelheid luchtig gedurende 5 minuten. Voeg de zonnebloemolie toe en klop kort op lage snelheid. Spatel vervolgens het 'droge mengsel' erdoor en daarna de geraspte wortels, de pecannoten en de rozijnen door het taartmengsel.
Doe het beslag in de bakvorm en bak dit gedurende 60 minuten (baktijd verschilt per oven). Na 45 minuten controleer ik met een sateprikker of de taart gaar is (als de prikker er schoon uitkomt is de taart gaar). Het zou jammer zijn als de taart te droog wordt.
Mocht je geen pecannoten in huis hebben, dan zijn gehakte walnoten, amandelen of macadamianoten ook heerlijk.

Creamcheese frosting

2 pakjes monchou (andere roomkaas, zoals mascarpone kan ook)
4 eetlepel crème fraîche
25 gr boter
250 gram poedersuiker
2 theelepels vanille suiker

Klop de roomkaas met crème fraiche en de boter kort los. Mix de poedersuiker en de vanille suiker er in 3 gedeeltes door tot je een mooi glad mengsel hebt. Dit alles op lage snelheid.
Ik vul de taart met dit mengsel (1 laag) en smeer de taart er ook mee af. Laat de taart met de frosting even opstijven in de koelkast.
Mocht je alsnog willen freubelen met fondant, dan leent de witte frosting zich prima om er nog wat decoraties op te leggen.

Eet smakelijk

1 opmerking:

  1. Aaaaah, heel erg lekker!
    En heel erg fijn dat je ook in Elche je draai weet te vinden met je prachtige gezin, respect voor je veerkracht, je bakkunsten én je heerlijke schrijfstijl!
    XX

    BeantwoordenVerwijderen