maandag 30 januari 2012

Recept uit oma's keuken: Kue Mangkok

Oooooooma...mijn lieve oooooooma...oooooooma mijn lieve ohooooooma...oma's aan de top...het feesten kan niet op...met oma's aan de top!!!

Er zingt een klein stemmetje mee met de cd van K3 die door de kamer schalt. Het meisje van 4 zingt net even een toonladdertje te hoog, maar misschien maakt dat het geheel juist lief. Ze zingt vanuit haar tenen, vol overgave en of het mooi klinkt, wat maakt het uit!
Mijn dochter Dominique heeft 1 opa en 2 oma's. Een luxe met helaas één groot nadeel: wij wonen op 2 uur vliegen van de grootouders. Aan de andere kant maakt dat de momenten dat ze elkaar wél zien intensiever en extra bijzonder.  
Gedurende een groot deel van mijn jeugd heb ik 2 opa's en 2 oma's gehad. Opa en oma 'Pijp' (mijn opa rookte pijp) en opa en oma 'Coco' (zo heette hun hondje). Ze woonden allemaal op fietsafstand. Elke opa en elke oma was uniek en zo ook de herinneringen aan hen. Nu ben ik 30 en heb ik nog één oma (oma Coco). Dit lieve kleine omaatje hoopt op 10 februari van dit jaar 86 jaar te worden en daar ben ik samen met mijn dochter bij.
Een groot deel van mijn herinneringen aan opa en oma Coco zijn gerelateerd aan lekker eten. Opa en oma Coco hebben hun wortels in Indonesie en dat is geen straf kan ik je zeggen. Tot een aantal jaar geleden kookte mijn oma altijd voor mij op mijn verjaardag en hoewel gele rijst alleen voor 'bijzondere leeftijden en gelegenheden' is, bestelde ik steevast gele rijst, kokosballetjes, sambal goreng boontjes, kippetjes en kroepoek...heel veel kroepoek in alle kleuren van de regenboog. Nooit zal ik de kroepoek ton bij hun thuis vergeten, die ik bij elk bezoekje aan hen samen met mijn opa leegsnoepte. Mijn oma maakt nog steeds de lekkerste frikadel jagung (maiskoekjes) en we worden zelfs nu we in Spanje wonen nog regelmatig verwend met risolles, lumper en pangsit goreng. Helaas laat de leeftijd van mijn oma het niet meer toe om een grote rijsttafel te maken voor haar eigen verjaardagsgezelschap, maar dat zal het feest er niet minder op maken. Daarbij heb ik de recepten van mijn overgrootmoeder in mijn eigen kookboek zitten en neem ik uiteindelijk graag het stokje over om anderen van deze heerlijke gerechten te laten genieten.
Het onderstaande recept is er één van. Het leuke aan dit recept is dat waarschijnlijk elke taartenbakster die de site van mjamtaart volgt en deze blogs leest onderstaande ingredienten standaard in de kast heeft staan. Wederom leuk om op een woensdagmiddag of in het weekend met de kinderen te maken. De vrolijke kleuren zal de kleintjes aanspreken, het gemak waar het mee gemaakt kan worden zal de ouders tevreden stellen en het eindresultaat zal hopelijk beiden blij maken.
Veel bakplezier en eet smakelijk!

Recept Kue Mangkok (gestoomde kokoscakejes)

500 gram zelfrijzend bakmeel
2 zakjes vanillesuiker
2 x 140 gram geraspte kokos
6 dl koolzuurhoudend bronwater
een snufje zout
280 gram witte basterdsuiker
diverse kleuren eetbare kleurstof/kleurgel
water

13 kleine schaaltjes of kopjes ter grootte van een koffiekopje.
2 schalen
stomer (kan zowel met de elektrische stomer als met een stoompan op het fornuis)

Meng alle ingredienten (behalve de kleurstoffen en 1x140 gram kokos) goed door elkaar en verdeel dit mengsel over twee schalen.
Doe in de ene schaal een paar druppels kleurgel (bijvoorbeeld roze) en in de andere schaal een paar druppels kleurstof van een andere kleur. Roer deze door het mengsel.
Spoel de schaaltjes/kopjes om met koud water, droog ze af en giet ze vol met het mengsel.
Verwarm een stomer ongeveer 10 min. voor, zet de kopjes in de voorverwarmde stomer en stoom de koeken gaar in ongeveer 45 minuten.
De koeken moeten opspringen als een bloem zoals op de foto. Gebruik de rest van de kokos om op de cakejes te strooien.

zaterdag 31 december 2011

Of je er elk jaar aan doet of niet...je ontkomt hoogstwaarschijnlijk niet aan de vraag 'heb jij goede voornemens voor 2012?'. Stoppen met roken, afvallen, afstuderen, gezonder leven, meer genieten...noem het maar op, ze passeren allemaal wel de revue in je omgeving.
Diep van binnen ben ik geen voorstander van het hebben van goede voornemens met de start van het nieuwe jaar. Het valt voor mij een beetje in de categorie 'Valentijnsdag' op 14 februari vieren. Waarom juist op 14 februari extra lief voor elkaar zijn, elkaar cadeautjes of lekkernijen geven? Dit kan net zo goed op andere dagen van het jaar en dan wordt het misschien nog wel meer gewaardeerd.
Aan de andere kant zijn er in mijn leven ook genoeg verbeterpunten. Zo ben ik bijvoorbeeld een kei in het beginnen aan iets en het niet afmaken ervan. Zo ben ik ooit eens een keer heel enthousiast begonnen aan gitaarlessen, maar afmaken ho maar. Daarnaast was daar ook jaren geleden de bestelde thuiscursus Spaans voor beginners, die mij achteraf goed van pas was gekomen nu ik in Spanje woon. Maar ook achter dit doel kwam geen vinkje te staan. Deze eigenschap moet te veranderen zijn....
Misschien moet ik dan toch eens beginnen aan het hebben van goede voornemens voor het nieuwe jaar en laten we dan maar bij één beginnen, een niet al te moeilijke. Hardlopers zijn doodlopers toch?! Laat ik iets kiezen wat al een beetje in mijn straatje ligt, waar ik op de korte termijn erg blij van wordt en mij dus stimuleert om door te gaan en iets waar ik mijn omgeving ook blij mee kan maken.
Ok, ik ben eruit, dit wordt 'm: 'Ik neem mij voor om in het nieuwe jaar elke week een nieuw recept uit te proberen'.
Lijkt mij een haalbaar voornemen en de eerste hindernis is al genomen. Jamie Oliver staat wel 4 keer in mijn boekenkast, maar de boeken zijn niet langer allemaal ongebruikt. Salsa Verde is het eerste gemaakte nieuwe recept en het was een succes, zowel voor mij als de rest van het gezin (heerlijk bij witvis en lekker licht). Naast de prachtige 'Jamies' staat ook een taartenboek van Blond Amsterdam met heerlijke hartige en zoete lekkernijen.
Dus het tweede recept dat ik ga uitproberen is het recept voor een heerlijke low fat mangotaart (met een eigen twist). Voor elk goed voornemen wat wils:
  • iets te doen met de handen (en de mond) voor de gestopte rokers
  • een low fat taart voor de afvallers
  • een lekkernij voor de mensen die meer willen gaan genieten en
  • ik heb aan het originele recept pure chocola toegevoegd......van chocola eten wordt je gelukkig zegt men ;-), dus daar gaan we maar vanuit.

Mangotaart

Benodigdheden
  • 4 eierkoeken
  • 1 grote mango (gepureerd)
  • 1 liter yoghurt
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 eidooiers
  • 40 g poedersuiker
  • 6 eiwitten
  • 120 g fijne tafelsuiker
  • geraspte pure choco
  • zacht vers fruit
  • springvorm (20 cm)
Bekleed de bodem van de springvorm met de eierkoeken. Zorg dat de gehele bodem bedekt is (scheur indien nodig de eierkoeken).
Meng de liter yoghurt met 2dl mangopuree en verwarm dit mengsel langzaam op laag vuur. Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
Verwarm de eidooiers en poedersuiker kort au-bain-marie, haal het mengel van de warmtebron en klop het met een mixer tot een luchtige, schuimige massa.
Klop in een kom de eiwitten lobbig en voeg dan al kloppend de tafelsuiker toe. Blijf kloppen tot de eiwitten pieken vormen.
Knijp de gelatine uit en laat die in de magnetron op 900/1000 watt in 10 seconden smelten.
Meng het yoghurt-mango mengsel met de eidooiers/poedersuiker en roer de warme gelatine er snel doorheen. Spatel de eiwitten rustig erdoor heen en giet het over de taartbodem.
De taart heeft ongeveer 4 uur in de koelkast nodig om op te stijven.
Vlak voor serveren maak je de taart af door het verse fruit over de taart te verdelen en de zijkant van de taart aan te zetten met de geraspte pure chocolade.
Ben je geen grote fan van mango, dan kan deze taart ook gemaakt met 2dl verse aarbeienpuree of bijvoorbeeld frambozen of kersen. En wil je toch een beetje zondigen of heb je geen behoefte aan een low fat taart? Bedek de zijkant van de taart van met kitkats.
Geniet in gezondheid van 2012!!!!

woensdag 23 november 2011

Panellets

Bijna elke ochtend bij het wakker worden prijs ik me gelukkig dat ik wakker mag worden met een zonnetje, uitzicht op zee en dat ik mag genieten van de Spaanse cultuur. We zijn absoluut bevoorrecht om hier te wonen en dat beseffen we ons regelmatig. Alhoewel...we zouden niet echt Nederlands zijn als we niet zouden klagen he?! Het gras bij de buren is altijd groener. Dus na een heerlijke lange warme zomer missen we toch wel de erwtensoep, boerenkool en warme chocomel. We hebben Barcelona op een uurtje rijden, maar oooh wat zou het heerlijk zijn om lekker met mijn dochter op de fiets naar de visboer of de supermarkt te kunnen fietsen. Zoveel Nederlanders die hier ook in Catalonie wonen zeggen het: 'je realiseert je vaak pas hoe Nederlands je bent, wanneer je in het buitenland gaat wonen'. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.
Onze huisvesting hier in Tarragona is vooralsnog tijdelijk, dus 'for the time being' proberen we volop te genieten en te proeven van de cultuur en de bijbehorende Spaanse tradities. En tradities die hebben ze hier genoeg...Spanjaarden zijn eigenlijk net als Nederlanders gewoontedieren.De Spaanse tegenhangers van onze Sinterklaas zijn de Reyes Magos (3 koningen). De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de 'Cabalgata de los Reyes Magos'. De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen die avond hun schoentje zetten. De lekkernij van dit feest is helaas geen speculaas of pepernoten, maar de 'Roscon de Reyes': een ronde cake die gedecoreerd is met fruit. Daarnaast kennen ze de 'Turon' met Kerst, de 'Monas' met Pasen, de 'Coca' met kinderverjaardagen en de 'Panellets' bij het inluiden van de herfst.... Mijn dochter van 4 is dol op Panellets en was dolblij toen ze dit op school mocht maken met haar klas. De zelfgemaakte Panellets kwamen mee uit school en nu is ook moeders fan.
Ik deel graag deze Spaanse traditie met jullie. Panellets zijn lekker als zoetigheid bij de koffie op pakjesavond of kerstavond. Of maak het op zo'n heerlijke koude Nederlandse winterdag met de kinderen, voor bij de warme choco. Weer eens wat anders dan pepernoten bakken :-)


 
Hierbij het recept. Veel plezier, maar vooral eet smakelijk! Ingredienten (met deze ingredienten kun je ongeveer 50 Panellets maken; deze balletjes wegen ca 25 gram per stuk):400 g (gemalen) amandelen300 g suiker200 g zoete aardappellimoenrasp van 1 limoen(evt) 100 g geraspte kokos(evt) 200 g pijnboompitten Was de zoete aardappel goed en kook deze daarna met schil 3 of 4 minuten in de magentron. De aardappel koken in een pan kan ook (tevens met schil), maar dit duurt uiteraard wat langer. Schil de aardappel wanneer deze nog warm is en snij deze fijn of rasp de aardappel. Het is belangrijk dat de aardappel zo min mogelijk vocht bevat. Gebruik dus, indien nodig, een zeef. Zet vervolgens de aardappelrasp (in folie) een aantal uur in de koelkast. Zet de amandelen op met ruim koud water en breng dit aan de kook. Doe de amandelen in een vergiet, spoel ze af met koud water, wrijf de bruine vliesjes eraf en droog de nootjes in een droge doek. (Gepelde amandelen gebruiken kan natuurlijk ook). Maal de amandelen in een amandelmolen ,vleesmolen of rasp (niet in een keukenmachine, omdat er dan te veel olie vrijkomt).Voeg de suiker, de geraspte zoete aardappel en de limoenrasp toe. Meng alles goed, zodat er een smeuïge massa ontstaat (bij voorkeur met je handen).
  • Panellets met kokos: voeg een kwart van de kokos aan het mengsel toe en draai dan de 'Panellets'. Rol deze balletjes door de rest van de kokos, zodat ze een kokosjasje krijgen.
  • Panellets met pijnboompitten: meng de pijnboompitten met een eiwit en probeer elke gerold balletje helemaal onder de pijnboompitten te bedekken. Wees niet bang dat het er de eerste keer wat rommelig uitziet. Het eindresultaat van alle gemaakte Panellets bij elkaar ziet er altijd goed uit.
Verwarm de oven voor op 200 °C (zet op gril en heteluchtstand). Leg alle Panellets op de ovenplaat met ovenpapier en laat ze 3 a 4 minuten bakken. Haal de Panellets van de plaat af zodra ze volledig afgekoeld zijn (om de ronde vorm te behouden) en smullen maar!!